per ardua ad astra

Just another WordPress.com weblog

Malmø og tennislandskampen

Ville bare oppdatere lesere om dagens sveriges radio P1

15:21 | torsdag 5 mars 2009

Spänd väntan på Davis Cupmatchen

Taggtråd på tak vid Baltiska hallen. Foto: Fritz Schibli/Scanpix.

I Malmö rustar polisen för fullt inför Davis Cupmatchen i tennis mot Israel. De gatstenar som legat vid området har nu fraktats bort. Polisnärvaron är påtaglig inför de väntade demonstrationerna och i natt sluts den yttre avspärrningen kring området.

Matchområdet är också en byggarbetsplats för Malmös nya fotbollsstadion där Mats jobbar.

– Man är nervös och i morgon vet jag inte om vi vågar vara här. Det är ju så hotbilden är.

Det är ett stort område som polisen har att bevaka: en yttre avspärrning ett par hundra meter från själva matcharenan och en inre precis runt Baltiska Hallen. Rakbladstaggtråd ligger utrullat på taket av en intilliggande byggnad.

Alla poliser jag talar med är övertygade att autonoma vänstergrupper kommer att försöka ta sig in på området och skulle polisen misslyckas med att säkra arenan och skydda de israeliska spelarna handlar det inte längre om inrikespolitik. Det får bara inte hända, säger polisen och innanför avspärrningarna finns det inte utrymme för dialog.

Den första demonstrationen mot matchen är redan klockan åtta i morgon bitti där demonstranter hotar att kedja fast sig vid infarten till matchområdet.

Andreas går på John Bauer gymnasiet som hamnat innanför avspärrningarna:

– Visst är det bra att de kommer hit men kanske är det lite för många poliser. Och instängningar är inte det roligaste heller, man kommer ju knappt ut härifrån.

Jens Ericson Ekot i Malmö
jens.ericson@sr.se

15:26 | onsdag 4 mars 2009

Aktivister utlovar fredlig tennisprotest

Kampanjen Stoppa Matchen i Malmö garanterar nu en fredlig demonstration på lördag mot Davis Cup-matchen mellan Sverige och Israel. Flera så kallade utomparlamentariska grupper har lovat att matchen skall stoppas rent fysiskt.

Men Olof Holmgren, aktiv i kampanjen, menar att 100 demontrationsvakter räcker för att hålla ordningen.

– Vi kommer att ha en demonstration på lördag som kommer att samla upp mot 8 000-10 000 människor, och det är en demonstration som kommer att vara fredlig.

Var lägger ni ribban? När ingriper ni?

– Vi anordnar en ickevålds-demonstration.

Kampanjen Stoppa matchen kommer inte hindra de grupper, som trots att de lovat våldsamheter, att delta i lördagens demonstration. Men man säger att man kommer ha nolltolerans mot våld. Och de som kommer till demonstrationen maskerade kommer man be ta av sig maskeringarna.

Polisen har inlett den största poliskommenderingen hittills i Malmö och betecknar risken för våldsamheter som hög de närmaste fyra dagarna.

På lördag är alltså den stora demonstrationen, men på olika hemsidor aviserar vänstergrupper och nätverk aktioner mot Baltiska hallen med start på fredag. En del handlar om blockad av matchområdet andra om att rent fysiskt riva Baltiska hallen.

Blir det våldsamheter menar Per Garthon, ordförande i Palestinagrupperna, och i kampanjen Stoppa matchen, att hemliga agenter kan ligga bakom.

– Det kan finnas grupper och säkerhetstjänster och andra som kan skicka in nån sorts provokatörer som vill förstöra en stor folklig demonstration. Sånt sker ju.

Jens Ericson, Ekot i Malmö
jens.ericson@sr.se

Reklamer

mars 5, 2009 - Posted by | Synsing

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: