per ardua ad astra

Just another WordPress.com weblog

Periodontitt og alternativ behandling

Jeg har tidligere beskrevet tannplagene mine, og tannlegens råd om dyprens.  Jeg hadde fått en plage som het periodontitt.  Det er en tannløsningssykdom som utvikler seg i «dybden» og ødelegger festet for tennene . Dette vil etter hvert  føre til at man må trekke tennene en etter en, og det  er veien til gebisset.

Røkere er mer utsatt for å utvikle periodontitt, og jeg hadde fått denne løse tannen en kort tid etter røykestoppen, bakre tann øverst på høyre side. Den var vond. Kunne ikke tygges med, og virket mer som et hinder enn en hjelper i spisejobbingen.

Den måtte trekkes sa tannlegen, for den var ikke lenger til nytte for meg, og den ville påvirke de andre tennene negativt ved å spre sin betente plage til nabotannen.

Jeg gikk til alternativ tannlege for å kjempe for å beholde tennene mine. Det var to grunner til det:

Den ene grunnen lå i en sterk vegring mot dyprens. Jeg stålsatte meg og forsøkte det, men holdt bare ut  den ene gangen hvor tannlegen rakk over ca 1/6 av tennene. Skrekkelig. Og dette var noe en kontinuerlig måtte holde på med i håp om å kanskje kunne utsette gebissprossesen noe.

Den andre grunnen var at jeg allerede benyttet meg av alternativ behandling mot røke – og røkestopprelaterte helseplager. Og der var erfaringen positiv. Desuten hadde jeg fått vite at røking også kunne relateres til denne tannplagen, og altså kanskje komme inn i samme sort behandling.

Ihvertfall,  jeg forsøkte å benytte kvantemedisin mot periodontitt.

I diagnostiseringsrunden kom apparatet opp med en påstand om at disse tannplagene hadde sin årsak i at jeg hadde altfor lav verdi av transmittorsubstansen acetylkolin, og det anbefalte et spesifikt behandlingsprogram av 8 tenner, pluss generell behandling av periodontitt, en behandling av de betennelsesfremmende bakterielle forekomstene i tannfestene og en behandling  for å øke kroppens egenproduksjon av acetylkolin.

Denne diagnosen gledet meg ved å være helt i tråd med mine røkeabstinensproblemer, som i særlig grad var relatert til kroppens for lave verdier av acetylkolin. Så jeg  gledet meg til behandlingen. Dyprens hos tannlegen var svært mye dyrere og langt mer smertefull enn denne behandlingen, så jeg gledet meg på alle måter!

Denne alternative behandlingen tar jeg en gang i mnd.  Jeg hadde holdt på vel et halvår, og nå i august hadde jeg kontrolltime hos tannlegen. Han skulle, etter programmet, trekke den løse jekselen min.  Jeg tok plass og gapte opp.

«Ja, her ser jeg behandlingen har hjulpet,» smilte han strålende mens han kikket rundt på tennene og rugget i dem.

Jeg var ikke i stand til å føre samtale, så jeg fikk ikke sagt noe, men jeg lurte på hvilken behandling han mente. Jeg hadde jo avbrudt dyprensen, og noen annen behandling kom jeg ikke på.

«Du har vært flink med tannpirker og tråd, ser jeg, og den tannen du skulle trekke har festet seg kjenner jeg!» Jeg hørte han var overasket. » Jaja,» sa han, » helt fast er den ikke.» Han rugget raftig på den.  «Er den vond?»

«Nei,» gurglet jeg mellom spyttsugeren  og andre håndinstrumenter. Jeg var redd han skulle løsne tannen helt med den ruggingen, men vond var den ikke lenger.

«Det er nok fordi betennelsen er gått tilbake,» sa han forklarende, » den er mindre vond når betennelsen ikke er så aktiv.»

Mens tannlegen skiftet en gammel plombe som var løsnet i en fortann, småpratet han fornøyet om at periodontitten ikke var så aktiv nå, og at det var viktig å være flink til å holde på med tannpirkeren.  Han mente at jeg burde fullføre dyprenseprogrammet, og at  jeg kunne få refundert slik behandling.

Han var så hyggelig og glad! Jeg orket ikke å fortelle ham om kvantemedisinen. Det ville kjennes som et uhøflig utspill!

Og han trakk ikke tannen.

«Sålenge den ikke er vond og du har nytte av den, kan den stå der.  Men det er bare en liten utsettelse.»

Før jeg gikk spurte jeg om det var mulig å bli kvitt periodontitten.

«Nei,»  sa han, » den kan være mer eller mindre aktiv, men den går ikke over.

Jeg kjente meg litt uredelig og feig da jeg gikk, men jeg hadde ikke hjerte til å fortelle om alternativbehandlingen.

Hadde jeg vært helt frisk, ville jeg ikke nølt med å snakke med ham om det, men siden jeg  » bare» viste  bedring, var jeg redd for å starte en verdiløs diskusjon! Han var jo så glad for at rådene hans hadde ført til bedringen. Han kunne jo ikke vite at jeg hadde pusset tennene slik jeg hadde gjort i alle år, uten tannpirker, og ikke endret adferd på det.

Jeg tenkte at neste gang er jeg kanskje enda bedre, og det blir lettere å fortelle om «min tro på kvakksalve og plasebo» dersom han sier at  fremgangen er uvanlig god.

Det er bare to mnd til neste time, men det betyr to behandlinger til.

Sammenheng mellom periodontitt og de alvorlige lidelsene  hjerteinferkt og kols er påvist ved studier av den bakterieflora som gir periodontitten.

Forsøker å gi nettadressene her:

Pass hjertet ditt – puss tenna!

http://www.forskning.no/artikler/2005/februar/1107778198.59

og

LØSE TENNER: Bakteriene ødelegger over en halv centimeter av tennenes festeapparat hos nesten halvparten av KOLS-pasientene.

http://www.warfog.org/forum/viewtopic.php?p=9217&sid=f003c4ca1f478bd619a8c00a761b5b7b

Etterord den 3.11.2013

Det er gått noen år og jeg   vil bare oppsummere at min løse tann fortsatt er litt løs, men ikke vond. Tannlegen nevner fortsatt ikke trekking, og etter dette har jeg behandlet tannen med kvantemedisin en til to ganger i året. Det har vært nok, foreløpig.

Jeg er svært glad for denne billige og skånsomme tannhjelpen, og håper det vil være tilstrekkelig hjelp i mange år fremover!

 

august 22, 2009 - Posted by | Blogroll, privatliv, Røkestopp/helse

16 kommentarer »

 1. Tenner er for meg forbundet med stor frykt, – irrasjonell kan hende, men dog. Derfor var dette skummel lesning. God, riktig så fornøyelig, men fremfor alt skummel.

  «In the multiplied objects of the external world I had no thoughts but for the teeth …and of Berenice I more seriously believed that all her teeth were thoughts …the white and ghastly spectrum of the teeth …meditations were never pleasurable …the phantasma of the teeth maintained its terrible ascendency …» (Poe)

  Kommentar av Sjeldnere enn sorte svaner | august 29, 2009 | Svar

 2. Takk for respons!
  Frykt for tannplager er frykt for høyst reelle smerter, og angst for at det ikke lenger skal være mulig å «bite fra seg»!
  Poe er flott!

  Kommentar av predikeren | august 29, 2009 | Svar

 3. Enig i det. Samt et aspekt som nok omhandler den uunngåelige forfengelighet, dessverre kan man jo si.
  Poe er flott, og det er sannelig denne bloggen også (likte spesielt godt din historie om frosken, her var mye gjenkjennelig!) – din blogg skal følges og leses med (u)jevne mellomrom.
  Ha en fornuftig helg.

  Kommentar av Sjeldnere enn sorte svaner | august 29, 2009 | Svar

 4. Hyggelig!
  Jeg har sakset litt fra to av filmene du skriver om, til den lokale filmklubben her:»Stalker» og «Sayat Nova».

  Jeg har strevd lenge med å få google til å godta mitt passord, men er ikke lykkes i det, så min hilsen om dine gode filmanmeldelser får komme her, mens jeg strever med å fatte hvorfor google bedriver denne stupide»jeg vil ikke leke med deg» leken.

  Kommentar av predikeren | august 30, 2009 | Svar

 5. Hei! I går oppdaget jeg at en del av en av tennene mine regelrett har råtnet bort og etterlatt seg små løse biter. Det synes jeg er uhyggelig og skremmende; jeg er bare 23 år!

  I morgen tidlig skal jeg ta kontakt med en tannlege og siden jeg ellers også er opptatt av alternativ behandling, vil jeg gjerne gå til en som behandler meg som en helhet, også i forhold til hvilke psykiske ting som kan være årsak i at tanna mi nå begynner å råtne.

  Hvilken tannlege gikk du til? Vet du om noen gode i Oslo? Gi meg gjerne beskjed på tarjeikt@gmail.com eller 450 66 733 så fort som mulig!

  De beste hilsener,
  Tarjei

  Kommentar av Tarjei K. Tvedten | november 15, 2009 | Svar

 6. Hei, jeg bor ikke i Oslo, men tirsdag skal jeg til min behandler og jeg vet de har et nettverk. Da skal jeg spørre om hun vil anbefale en i Oslo for deg. Altså i løpet av tirsdagen.

  Kommentar av predikeren | november 15, 2009 | Svar

 7. Sendte deg mail om behandler.
  Lykke til!

  Kommentar av predikeren | november 17, 2009 | Svar

 8. Hei! Trur du behandlaren din kan anbefale ein lignande behandlar i Mjøsdistriktet som er like god på tenner, altså området Gjøvik – Hamar? Eller kan du gi meg navnet på den du går til? Send til maysynnve@yahoo.no 🙂

  Kommentar av Mayen | mai 27, 2010 | Svar

 9. Hei, jeg skal høre med henne!

  Kommentar av predikeren | mai 27, 2010 | Svar

 10. Hei,
  spør som Tarjei – om hvor du ble behandlet ?
  Evt. om de kan anbefale tilsvarende i Oslo eller Østlands området ?

  Hilsen Espen

  Kommentar av Espen Næss | juni 24, 2010 | Svar

 11. Hei, på kvantemedisin.no er det en behandlerliste og der hentet jeg noen navn fra Oslo/Østfold.
  Av disse vet jeg at Joran Wevelstad(nederst på lista her) har erfaring med dette, og de bruker å konsultere hverandre og dele erfaringer.
  De kan sikkert vise deg videre til andre om ikke listen her er fullstendig.
  Lykke til

  Kristin Husa (Obs – lang venteliste)
  Helsefocus + SCIO Norge as
  Vålerveien 49, 1597 Moss
  Tlf: 69252570 / 95067446
  kristin@scio.as

  Terapeutene
  Majorstueveien 36, 0367 Oslo
  Tlf: 22460995
  Inga Haugstad
  Tlf: 99640442
  Ingvild Eskeland
  Tlf:97741606
  inga.haugstad@kvantemedisin.no
  ingvild.eskeland@kvantemedisin.no

  Anne Kari Lillestrand
  Helsefocus
  Vålerveien 49, 1597 Moss
  Tlf: 69815979
  anne.kari.lillestrand@kvantemedisin.no

  Petter Haugli
  Jeløy Naturmedisin
  Ole O. Liansgt. 21, 1512 Moss
  Tlf: 95828743 / 69275430
  petter.haugli@kvantemedisin.no

  Kvantehjørnet
  Jofi-huset, Fredrikstad
  Lerkeveien 2, 1624 Gressvik
  Astrid Danielsen
  Tlf: 91352530
  Hanne-Kirsti Hansen
  Tlf: 92435139
  astrid.danielsen@kvantemedisin.no
  hkh@kvantemedisin.no

  Joran Wevelstad
  Homeopatklinikken
  Glemmengt. 55
  1608 Fredrikstad
  Tlf: 69310476
  joran.wevelstad@kvantemedisin.no

  Kommentar av predikeren | juni 24, 2010 | Svar

 12. Hei.
  Fikk opp bloggen din når jeg søkte etter info om periodontitt og behandling.
  Jeg har selv fått konostantert det, og lurer på hvordan det gikk etter den alternative behandlingen??

  Kommentar av Miriam | oktober 19, 2011 | Svar

 13. Jeg kan bare si at jeg fremdeles har alle tennene mine. Den løse jekselen har festet seg godt nok til at jeg ikke behøver å trekke den. Jeg kan tygge med den, og den er ikke vond.
  Behandlingen jeg går til er en kombinasjon av Nutrienergetiks og kvantemedisin. Jeg tar denne behandlingen for flere plager og er svært godt fornøyd!

  Kommentar av predikeren | oktober 19, 2011 | Svar

 14. Du sluttet å røyke og periodontitten ble bedre!

  Kommentar av Jon | mars 14, 2013 | Svar

 15. Skulle gjerne gitt deg rett i det! men det forholder seg desverre tvert om. Jeg sluttet å røyke nesten halvannet år før jeg fikk den løse jekselen og tannlegen ga meg beskjed om at jeg hadde periodontitt..
  Så, for meg opplevdes det som om det var en av de mange «tingene» i helsen min som raknet etter røkestoppen. Jeg har hatt svært mange plager av for meg ukjent art, etter røykeslutt. De første meldte seg etter tredje røkfrie uke, og siden økte det på, og jeg har etter røykestopp brukt langt flere penger på helsen, enn jeg tidligere brukte på røyken. Jeg har fått forklaringer på dette av både indemedisiner og flere, om du ønsker videre utdypning av dette.

  Kommentar av predikeren | mars 14, 2013 | Svar

 16. Det er snart 9 år siden jeg fikk vite om at jeg hadde periodontitt. Jeg vil gjerne si litt om hvordan det har gått. Den løse jekselen ble brukbar, og jeg brukte den i flere år. I fjor gled den bare, uten forvarsel, ut av munnen mens jeg pusset tenner. Det blødde ikke, åpningen etter tannen lukket seg pent etter et par døgn og jeg kjente ikke noe, hverken smerter eller ubehag ved tannfellingen. Jeg har aldri hatt en snillere tannfelling. Jeg håper tannsykdommen har roet seg, men ifølge tannlegen kan man ikke bli kvitt den. Den er i hvert fall ikke så aktiv…..heldigvis.

  Kommentar av predikeren | februar 22, 2018 | Svar


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

<span>%d</span> bloggere like this: