per ardua ad astra

Just another WordPress.com weblog

«Mørkeboka». En bokbloggturne.

Mørkeboka Sigbjørn Mostue og Matthijs Holter

Jeg sitter med «Mørkeboka» i hendene.

Det gyldne læret  lyser matt mot permens mørke treutskjæringer. Skriften på læret er knapt lesbar.

«Alvetegnet» glimter, halvt utvisket, i gullbokstaver, fra et innrammet felt over pergamentet.

En merkelig formet sten ligger oppå pergamentet.   I stenen er det formet et øye som har fått en sprekk eller et rift.

Permen er gammel og boken er slitt.  Bokryggen er hudløs og viser frem bokbinderens bindeteknikk.

Boken gir  inntrykk av å være gammel,   men jeg kjenner  meg lurt, allerede!

Denne boken er jo ny! Nylig utkommet,  og skrevet av en nålevende ung forfatter med navnet Sigbjørn Mostue!

Det er samme mann som skrev trilogien «Alvetegnet»!    Hmmm…

Han hadde faktisk bra bøker! Ikke noe tull med dem.  Jeg får vel lese og se om dette er like bra som de første bøkene, eller om det  bare er noe hocus pocus.

» Å leve er krig med trolde…» står det først.

Det er et sitat fra forfatteren  Henrik Ibsen som, både elegant og rett på sak, gir temaet for boken.

Men  på neste side reserverer forlaget seg! De vil ikke ha noe ansvar for at de utgir graderte, hemmelige dokumenter, sier de. De har sladdet gjenkjenbare navn…..hva er dette for noe?

De utgir CTSA-dokumenter! Og i tillegg oppgir forfatteren hvem som har gitt ham disse dokumentene! Det er hans egen søster som misbruker sin stilling i regjeringsapparatet! Og hun er livredd!

Jeg blar litt i boka.  Ja, hele boka,  så og si alt sammen,  er  offentliggjøring av CTSA-dokumenter:

Det er terapisamtaler mellom Psykiatrisk lege og  pasient Gunnar,  dagboknotater av ungdomsskoleelev Wilma,  så er det  bloggen til «Futhark»  og så gjengis en del av boken «Peer Gynt», den er selvsagt  ikke hemmeligstemplet!    Så er det chat mellom F og A,  brev fra Berte Tufserud og brev fra Wilma.

Merkelig, det er ikke ett ord fra forfatteren selv!

Jo, det er noe:  Forordet har forfatteren skrevet.    Og så har han  noen korte  kommentarer av og til på de hemmeligstemplede arkene. Noe om nettadresser som virker ol.  Jeg får lese dette først, så får jeg gjøre meg opp en mening etterpå!

Gunnar virker troverdig, og hyggelig. Han blir mistenkelig dårlig behandlet av psykiateren syns jeg! Wilma virker kjempegrei, og ihvertfall ikke som en som dikter opp ting! Men Berte Tufserud er mystisk!  Sikkert flink og grei nok, men overnervøs type! Helt sær!

Jeg begynner å få et bilde av det som skjer i boka.  Det er mange som opplever å få et merkelig pergament, en av dem er Gunnar. Pergamentet forteller om noe uhyggelig, en  sammensvergelse . Gunnar klarer ikke å formidle innholdet uten å bli sett på som gal, og samtidig   forsvinner de andre  som også hadde fått pergamentet, og dette gjør ham redd.

Wilma kaster mer lys over saken. Hun skriver skoleoppgave om eventyrsamleren Asbjørnsen. På biblioteket treffer hun Berte Tufserud og får god hjelp til oppgaven, men samtidig får hun vite at Tufserud har funnet en gammel og ukjent bok av Asbjørnsen, en Mørkebok! I den boken  forteller Asbjørnsen om personlige møter med troll ol.

AHA! Den egentlige » Mørkeboken» har dukket opp, og den er skrevet av Asbjørnsen og ikke av Mostue, bare så det er klart! Den » Mørkeboken» vil  trollene  ha tak i, fordi  det er viktig for dem at menneskene ikke skal avsløre dem og planene deres.

Men den «Mørkeboken» jeg leser nå, er Mostues bok, og den viser hvordan toppmakten i samfunnet hemmeligstempler indisier, og bevis, på konspirasjoner og på fabelvesners eksistens! I såfall, betyr det at toppskiktet i samfunnet vårt holder med dem, eller er dem!

Vent nå! Jeg var inne på   Futharks blogg  ……. futhark…. det er jo runealfabetet! Typisk en ledende kode!

Jeg går på nettet og ser hva jeg finner om runealfabetet.  Hmmm…. Det gamle runealfabetet var magisk, og i slekt med det etruskiske språk som ingen har tydet til nå! Huff, etruskerne hadde  mange  skrekkelige fabeldyr!  Runene er altså magiske…. men.. magi kan jo like godt være en illusjon, en hoax!

Nei, dette må være et blindspor. Man hemmeligstempler ikke en hoax!

Jeg leser boken  ferdig  og er «bergtatt»!  Overveldet av  bokens mange merkelige vitnesbyrd og beviser.  Dette er både fantastisk og forferdelig! Dersom dette stemmer  må det ha startet langt tilbake i tid, og flere må kjenne til det!

Jeg kommer  på forfatteren Jonas Lie. Han har jo hevdet dette  i svært mange av sine skrifter. Og selv om han har skrevet åpent og inngående om dette så er han blitt helt usynlig, faktisk!  Det er nesten skummelt!

Alle sier : «De fire store» forfatterne var Ibsen,  Bjørnsen,  Kielland og Lie.  Alle har lest Ibsen og Bjørnson og Kielland, men ingen har lest Lie?  Bare spør folk om  hva han har skrevet?  Det er det ingen som husker!  Selv om  alle bøkene hans  er på biblioteket, så  er de liksom usynlige.  Men han skriver om Trollene og hvordan de infiltrerer menneskene!  Og «de fire store» kjente hverandre, så den ringen er sluttet!

Ettersom jeg tenker så kommer jeg på så mange som har skrevet om dette. Både bøker, sanger og dikt, gamle sagn og eventyr… Ja, vi må nok skrive om både historien og litteraturhistorien nå som kampen mot troll blir alment kjent.

Håper mange fremdeles har friske, hele øyne slik at  det ikke er for sent.

Selv om  forfatteren  bare har redigert det hemmeligstemplede materialet,  ble det en spennende bok, ulik andre bøker. Og jeg vil   takke ham  for at han hadde mot til å utgi dette, selv om han løper risikoen å bli usynlig, som Jonas Lie!

Jeg håper alt står bra til med hans søster og takker også henne  for modig innsats!

mariellesin.wordpress.com

blogget om boken  igår,   og

http://minekrumspring.blogspot.com/

blogger om boken i morgen.

Reklamer

november 28, 2009 - Posted by | Bøker, Blogroll

4 kommentarer »

 1. Mine spørsmål er: Internett sidene, er de laget av forfatter av boken, eller er de faktiske nettsteder som var der før Mostue lagt den? Kan dette være ekte dokumenter(hemmelig stemplet) eller er det fri diktnig? Og har det virkelig gått ykter om/har han virkelig Amundsen har skrevet ett hemmelig værk, eller er dette oppspinn?

  Kommentar av M&M | september 14, 2011 | Svar

 2. Tja…det er nettopp denne opplevelsen forfatteren forsøker å gi oss: Å lure nettopp på det.
  At du lurer på det viser at forfatteren har lykkes ganske godt med dette!

  Kommentar av predikeren | september 14, 2011 | Svar

 3. Du skriver «Jeg kommer på forfatteren Jonas Lie. Han har jo hevdet dette i svært mange av sine skrifter. Og selv om han har skrevet åpent og inngående om dette så er han blitt helt usynlig, faktisk!» Husker du hva noen av de bøkene het?

  Kommentar av Bella | september 27, 2011 | Svar

 4. Hei, Bella, hyggelig spørsmål!
  Jonas Lie har en flott samling småhistorier som heter «Troll».
  Det er stor lesning! Herlig! Anbefales som noe av det beste som er skrevet om emnet!
  Om den er for voldsom for folkeskolen, så burde videregående hatt gleden av å ha den på pensumlista….
  men … nei.. det er ikke noen jeg kjenner som har lest den, faktisk. Enda den står der pent i hyllen på biblioteket.

  Kommentar av predikeren | september 27, 2011 | Svar


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: