Hinduenes Rama og vår kultur. En meditasjon. Del 1.
I den senere tid kom jeg over Arne Garborgs oversettelse av det indiske eposet Ramayana.
Boken kom ut i 1922, på Garborgs mest høytidsstemte nynorsk, og er resultatet av et eksotisk møte mellom to kulturer.
Sri Ananda Acharya, en indisk professor, lærer og sannhetssøker, ble kallet til å reise til Skandinavia. Iført turban og ridende på en hvit hest ankom han en dag Alvdal og bosatte seg oppunder Tronfjell ved en elv der.
Baral, som han ble kalt, vakte noe oppsikt i lokalmiljøet, men han bodde der under Tronfjell i 30 år, frem til 1945, sammen med sin norske elev, Einar Beer.
Baral ønsket å oversette Ramayana til norsk og inviterte Garborg til å samarbeide med seg. Einar Beer oversatte det indiske diktverket Ramayana til riksmål, og Arne Garborg oversatte det til nynorsk. Begge baserte seg på Anandas engelske versjon.
Ramayana er ett av to store indiske epos. Det er skrevet på sanskrit, og handlingen er fra tiden arierne ble herskere i India.
Den som etter tradisjonen var forfatteren til diktet, het Valmiki.
Garborg lar det innledende diktet,»fyrekvæde», berette om hvordan Valmiki ble en dikter:
Valmiki ser hvordan den ene av to elskende traner blir truffet av jegerens pil og faller død til jorden, mens den andre tranen «…ropa jamrande sårt på sin ven…»
Mens Valmiki klager over denne udåden, å skyte en elskende, kommer ordene hans «som i pulsslag og rytme»! og siden han ikke kan glemme hverken diktet eller tranens sorg, klager han til Indra som svarer ham slik (etter Garborgs oversettelse):
» Ved min vilje songdisi so deg lærde å kveda. Men du eit større kvad skal skapa, du framifrå vise, soga um Rama fram skal i kvad du føre for folket….»
For den som er glad i Garborgs nynorsk, er hans oversettelse fantastisk å lese, ellers anbefaler jeg, uansett oversettelse, å lese dette urgamle diktet om prins Rama.
Diktverket fører oss inn i de urgamle tider hvor vi aner kulturenes enhet.
Jeg gir her et lite handlingsresyme :
For lenge, lenge siden i nordøst India, lå det vakre landet Kosala.
Ved bredden av elven Sarayu lå den praktfulle byen Ayodhya og her var slottet til kong Dasaratha.
Kongen, sønn av Vaivasvatha Manu av den ariske Ikshvaku ætten, hadde svært lenge vært barnløs, derfor var gleden stor da han fikk sin førstefødte, Rama.
I fortellingen møter vi Rama som voksen, dagen før han skal krones til medregent.
Hele byen og landet, ja også naboland og bekjente langt utenfra, gledet seg til kroningsfesten, og alle forberedelsene skildres som travel skjønnhet og lykkelig forventning.
Da gripes en av kongens hustruer, Kaikei, Baratas mor, av sjalusi. Hun minner kongen om to løfter han ga henne og som hun nå vil be ham om å holde.
Kongen som er lykkelig over den kommende kroningsfestenfesten, og som elsker sin hustru, svarer glad at han gjerne gir henne de to løftene og gjerne mer enn det! bare nevn dem, så skal det skje! sier han.
Kaikei ber da om at hennes sønn Barata må bli kront til konge, og at den førstefødte, Rama, Kosaljas sønn, må leve i 14 år som fredløs i skogen.
Dette ønsket gjør kongen så ondt at han blir syk, ute av stand til å handle og han dør senere av sorgen hans hustru påførte ham, men før han dør, forsikrer Rama ham om at det er hans glede å holde Kongens løfte. Rama gir gjerne fra seg kronen til Barata, og gleder seg til å leve i skogen!
Han vil bare ta farvel med sin mor, og med hustruen Sita, så reiser han.
Avskjeden med kvinnene er vanskelig, og Sita overtaler Rama til å ta henne med. Hun argumenterer med at ikke noe skal skille mann og hustru.
Ramas bror, Lakshmani, er leder for hæren, men han forlater den for å følge sin bror.
I skogen røves Sita av Ravan, Lankas hersker.
Så leter Rama etter Sita.
Letingen fører ham sydover hvor han blir kjent med vanarkongen Sugriva som var dømt fredløs av sin bror, kong Vali. Rama lover å hjelpe Sugriva til å vinne tilbake kongedømmet mot at Sugriva etterpå hjelper ham med å finne Sita.
Kong Sugrivas helt, Hanuman, blir Ramadiktets store helt. Han finner Sita, legger planer for befrielsen og deltar på heltevis i krigen mot Ravan.
I Arne Garborgs «Rama-kvædet» går Sita tilslutt gjennom ilden for å bevise at hun har vært tro mot Rama gjennom hele fangenskapet. Og så tar Rama henne i armene og fører henne hjem. Der venter Barata som straks gir kongedømmet til Rama.
Det er flere varianter av Ramayana, særlig av avslutningen, men hovedhandlingen og hovedtemaene er alltid den samme: Rama og Sita viser kjærlighetens høye idealer, deres sjebne rammer dem uforskyldt og de viser hvordan man lever sin sjebne slik at det onde vendes til det gode.
Selv om det er et urgammelt dikt med skikker og idealer som ikke alltid sammenfaller med nåtidens, så skapes det gjenklang i sinnet ved lesning.
Renheten i kjærlighet og vennskap griper en, slik tranens sorgrop rørte Valmiki, og i tillegg griper historien inn i dypere lag i sinnet.
Det er som om noe «halveis glemt » tilfredsstilles.
Jeg ble sittende lenge med boken og lytte etter hva mitt sinn reflekterer av tanker.
Eventyrene våre starter ofte slik Ramakvedet starter: «Det var en gang en konge.»… og slik sett passer historien godt inn i vår urgamle fortellertradisjon.
«Kongen hadde lenge ønsket seg barn»…… det lyder også kjent… det er tema i mange eventyr, f. eks i «Snehvit «.
«Så fikk han sønnen Rama».
Det første som «faller meg inn» er ordet «Ramaskrik». Det er den elskende tranen som skriker og dør og som står som bilde på hele bokens innhold som lar det ordet dukke opp.
Ordet «Ramaskrik» er kommet fra den Bibelske fortellingen om Jakobs elskede hustru Rakel som dør under fødselen i byen Rama.
Der fødte hun Josefs bror, Benjamin (Benoni) som både betyr den elskede sønn og smertens sønn.
I Rama fødes «den elskede» «smertens sønn». Abram er hans oldefar. Ab (far) Ram.
Abram.
Stamfaren til tre religioner.
Abram ventet også lenge på å få barn. Hans hustru, Sara, var over 90 år før de fikk sitt første barn. Det var så uvanlig å få barn i den alderen at hun lo da det ble sagt henne.
Hinduismens Rama bodde ved elven Sarayu…Sara…yu… og Abrams hustru het Sara… Tilfeldig? Tja….
Navnet betyr «høy far».
Som hinduismens Brahma. ..B..Rahma … Ab..ram…Ab.raham.
Brahmas kone er Sarasvati… Sara…svati.
Brahmas krefter er «verdenssjelen». Vi er alle en del av Brahma.
Vi er alle Abrams barn.
Verdenssjelen er i Abram uttrykt i stamfaren først, ved ætt og blodsbånd, og senere, i den nye tid, ved Abrams tro.
Brahma er aktiv ved en tids utgang og en annen tids begynnelse.
Det lyder kjent. En gammel tid avsluttes og en ny tid begynner.
Jeg har tidligere nevnt pleiadeåret, den store tidssirkelen, zoodiaken på over 25000 år, hvor hvert tegn i dyrekretsen er på litt over 2000 år.
I Hinduismen regnes også de store tidenes sykler og Brahma er den den nye tidens begynnelse.
Tidligere har jeg vist at stjernebildet Oksen er fra Adam frem til Abram, mens Abram settes som begynnelsen på Værens tid. Jesus avslutter Værens tid og innleder fiskenes tid. Nå er vi i avslutningen av fiskenes tid, og Vannmannens tid har nettopp begynt.
Brahma avbildes med fire ansikter, det er symbol for de fire verdenshjørner og betyr at han styrer hele zodiakken.
De 4 ansikter vi kjenner i Bibelen er livsvesnenes. De har ett ansikt for dyrekretsens fire verdenshjørner: løve, mann, okse og ørn.
Vi kjenner dette best fra de fire evangeliene, hvert evangelium bærer ett av livsvesenets ansikter.
Jeg vender tilbake til Ramakvedet med den tanke at Rama kan bety overgangen til Værens tid.
At Inderne er tro mot sine himmelske herskere er den hellige kua et svært godt bilde på. I de fleste kulturene våre var oksen den kronede hersker. De gamle kulturene formidler ikke mye til oss, men bildet av oksen er kjent fra egypternes Apis, til Mitra som dreper oksen, til jødenes gullkalv. Men her har inderen sin variant med å sette kua som oksens like. Et sympatisk trekk!
Jeg tenker på at vårt stjernetegn Væren heter Ram.
Så langt min meditasjon om «rammene» rundt dette store diktverket.
I neste innlegg vil jeg vende tilbake til Rama og hans hustru Sita.
Les også:
Mannen og løven. Del 1.
og
Astrologi og våre «dommedags» forventninger.
og
En kurv påskeegg: 5 . «En mann med en krukke.»
1 kommentar »
Legg igjen en kommentar
-
Arkiv
- april 2021 (1)
- juli 2019 (1)
- juni 2019 (3)
- januar 2019 (1)
- desember 2018 (2)
- mai 2018 (2)
- august 2017 (1)
- oktober 2016 (1)
- april 2016 (1)
- januar 2016 (1)
- desember 2015 (1)
- november 2015 (1)
-
Kategorier
-
RSS
Entries RSS
Comments RSS
[…] Abram kan leses Ab(far)+ ram (vær). Abram var «far»(innledningen) til «Værens husholdning». Det var samtidig med «Rama»-kvedets tid i India. Rama innledet Aries (Værens hus), og fra da av skulle all opførsel i India være «arisk». Jeg har skrevet mer om dette i hinduenes rama og vår kultur […]